Linne av rutor

Hej!

Jag provvirkade några rutor och fick ihop en överdel som jag blev mycket nöjd med. Det var inte tanken att det skulle bli som det blev men den blev mycket väl mottagen på sociala medier så jag försökte mig på en till - där jag denna gång antecknade ner allt så ni kunde ta del utav det.

Toppen blir en storlek Small efter detta mönster - MEN är enkel att göra större alternativt mindre efter era egna mått. Toppen består främst utav fyra stora fyrkanter som utgör basen av toppen (den jag utgick ifrån). Mät måttet runt din byst (mitt var 80 cm, tog det delat på fyra iomed antalet rutor = 20 cm i diameter per ruta). Jag virkade tills rutan mätte 20 cm i diameter - vilket var ca 15 cm tvärs över. Mönstret på rutan som kommer visas nedan går att öka i det oändliga. "Blom-rutorna" virkar du antingen fler utav (om du gör en större storlek) alternativt väljer ett tjockare garn med större virknål för att få de större.

 

Jag har använt följande garner:

·         Melerat Blått färg 1833- "Batik Design" Alize Bahar ca 200 gram.

·         Electric Blue färg 201 - Catona från Scheepjes, mindre än 25 g.

·         Light Navy färg 164 - Catona från Scheepjes, mindre än 25 g.

·         Vivid Blue färg 146 - Catona från Scheepjes, mindre än 25 g.

·         Bluebird färg 247 - Catona från Scheepjes, mindre än 25 g.

·         Snow White färg 106 - Catona från Scheepjes, ca 25 g.

Det melerade garnet köpte jag i våras när jag var i Tallinn (vet faktiskt inte om det finns tillgängligt i Sverige) men det var ett fantastiskt garn - substitut för detta kan vara Sunkissed från Scheepjes som finns i fantastiska färger. De Catona garner jag använt finns att köpa hos Favoritgarner.

 

Använd nål 3 mm.

 

Förkortningar:

·         m - maska

·         sm - smygmaska

·         lm - luftmaska 

·         fm - fastmaska

 

·         st - stolpe

Blomma:

Börja med att virka en blomma, denna mäter ca 8 x 8 cm. 

Använd virknål 3 mm.

Virka 10 lm - slut till en ring med en sm.

Varv 1: Virka 3 lm (räknas som första st), virka därefter 23 st runt lm-ringen. Slut med en sm i tredje lm i första st (24 st).

Varv 2: Virka 1 fm var i följande 4 m, 7 lm, 1 fm i samma som sista fm virkades. Virka yttligare 1 fm i nästkommande 6 fm (sammanlagt 7 fm mellan varje lm-båge), virka 7 lm, tag ned för en fm i samma som sista fm innan lm-bågen *upprepa* tills sista, slut med en sm i första fm. 

Varv 3: *Börja direkt med att virka 1 fm i fm mitt emellan lm-bågarna (fm nummer 4), virka sedan 7 lm, tag ned för en fm i samma som första fm. Virka sedan 6 st om nästa lm-båge, 4 lm, 1 sm i första lm (= 1 picot), fortsätt med 7 st om resten av lm-bågen*. Upprepa *-* och slut med en sm i första fm.

 

Resten av blommorna kommer att virkas ihop för att slippa detta i efterhand ( + att det blir snyggare resultat att sätta ihop de direkt).

Virka de två första varven på nästkommande blommor, virka ihop de på följande sätt.

 

Virka 3 lm, virka 1 fm om lm-bågen från förra blomman, virka 3 lm och tag ned för en fm i samma som tidigare. Här hjälper det om du lägger blommorna aviga mot aviga, då hamnar de rätt samt att det är lättare att se till att inget vrider sig.

Fortsätt sedan att virka stolpar som vanligt, virka sedan 2 lm, virka 1 fm i picoten i den andra blomman, virka 1 lm och virka 1 sm i första lm på nya blomman. Fortsätt sedan som tidigare runt. Tills du kommer till sista picoten - där upprepar du samma som nu. Blommorna kommer att sitta ihop via två picoter i ändrana på "bladen" samt lm-bågen mellan bladen. Se nedan.


Fyrkanter:

Virka nu fyra stycken fyrkanter. Dessa börjar med en cirkel och mynnar ut i en fyrkant.

Börja med att virka 4 lm och slut sedan till en ring med en sm. 

Varv 1: Virka 3 lm (räknas som första st), virka därefter 11 st om ringen och slut med en sm i tredje lm i första st (12 st).

Varv 2: Virka 3 lm (räknas som första st), virka 1 st till i samma. Virka därefter 2 st i varje m varvet runt. Slut med en sm i tredje lm i första st (24 st).

Varv 3: Virka 3 lm (räknas som första st), virka 1 st var i nästa 2 m, virka hörnet såhär *2 st, 2 lm, 2 st i samma m*, virka sedan 1 st var i nästa 5 m, upprepa sedan detta 3 gånger till. Slut med en sm i tredje lm i första st.

Varv 4: Virka 3 lm (räknas som första st), virka 1 st var i varje m, virka varje hörn såhär *2 st, 2 lm, 2 st i lm-bågen från förra varvet. Upprepa sedan detta varvet runt. Slut med en sm i tredje lm i första st.

 

Fortsätt såhär tills du får ut de centimetrar du behöver - jag virkade sammanlagt 8 varv.

Trianglar:

Dessa kommer vara ca 2 m större än fyrkanterna - men det blir inget problem vid montering.

Börja med att virka 4 lm och slut till en ring med en sm. 

Varv 1: Virka 4 lm (räknas som första st + 1 lm), virka 3 lm om ringen, virka 2 lm, 3 st om ringen, 1 lm och avsluta med en st. Vänd.

Varv 2: Virka 4 lm (räknas som första st + 1 lm), virka 2 st i "lm-bågen" från förra varvet, virka sedan 1 st i varje m, i hörnet virkas 2 st, 2 lm, 2 st, upprepa sedan samma tillbaka. Vänd.

 

Fortsätt med varv 2 tills du har virkat lika många varv som du gjorde med fyrkanterna.


Montering:

 

Nedan ser du vilket "mönster" blommorna ska skapa när du monterat dom. Eftersom du monterar ihop de samtidigt som du virkar är det viktigt att kolla noga så du sätter ihop de korrekt - så slipper du extra arbete :-)

Jag valde att sy ihop rutorna, samt blommorna ihop med fyrkanterna. Eftersom blommorna inte mäter samma antal maskor som rutorna fick jag lura lite. Jag valde att sy picoten ihop med en m från rutan, sedan 1 m från bladet ihop med en maska från rutan, valde att lämna de två maskorna närmst lm-bågen på blomman och på rutan hoppade jag alltså över en maska, sydde ihop lm-bågen med en maska på rutan, hoppade över en till på rutan (samtidigt som jag hoppade över två på blom-bladet) - fortsatte sedan att sy ihop maska efter maska. 

Jag valde alltså att sy genom båda maskbågarna på båda sidor - då jag tycker att det ger en snygg finish. Nedan ser du alltså hur "schemat" ser ut för toppen. Mitt fram kommer blommorna sys på ovan rutorna, sedan är det en ruta var på var sida, däremellan sys trianglarna fast för att skapa en rak kant nedtill. 

 

Nedan ser du hur linnet ser ut när alla rutor är monterade. Var inte orolig över "hålen" som blir längst ned på varje triangel - det finns en lösning för det senare.

 

Fram:

Bak:

Nederdel av topp:

Nu kommer vi till den funktion de små hålen längst ned på trianglarna fyller. Vi ska alltså virka nederdelen av toppen utifrån dessa hål.

 

Börja i valfritt hål, *virka 1 fm, virka 7 st i nästa hål, 1 fm i nästa, 7 st i nästa*, upprepa *-* runt hela varvet.

Byt färg till vitt.

 

*I fm mellan varje st-grupp virkas 1 st, 2 lm, 1 st, virka sedan 4 lm, fortsätt i nästa fm mellan med 1 st, 2 lm, 1 st* - upprepa *-* varvet runt.

Byt färg till melerat.

 

I varje "V" virkas nu 7 st, hitta st nummer fyra från första varvet och virka 1 fm i den över lm-bågen, virka 7 st i nästa "V" och fortsätt likadant varvet runt. 

Byt färg till vitt igen och upprepa nu dessa varv tills du känner dig nöjd med längden på toppen. Jag virkade sammanlagt 14 varv (= DVS 7 varv av varje). Det fina är att du kan anpassa den helt efter dig och ditt tycke.

Knytband midja:

 

Jag valde det melerade garnet och virkade en "chainless foundation" utav stolpar. Jag gjorde den 105 cm lång. HÄR finns en bra video-tutorial och HÄR finns en bra bild-tutorial (på engelska). Det är enkelt så fort man fått kläm på det - sedan går det som en dans.

Axelband:

 

Jag valde att göra axelbanden i samma teknik som knytbandet - istället för stolpar valde jag att göra det i halvstolpar. Gör axelbanden ca 22 cm (då de töjer sig en bit när du har toppen på). Dessa syr du bara fast med små stygn sedan och fäster alla lösa trådar.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0